Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Az egész válság egyébként Amerikából indult, az ottani bankok felelőtlenül, minden hitelfelvevőnek az ingatlanok értékének110-120%-át is folyósították hitelbe. A baj az hogy ezeket sokan már nem tudták fizetni és a bankok elkezdtek csődbe menni. Mivel Magyarország gazdaságilag nagyon nyitott (azaz a korábbi államvezetés nem védte igazán a hazai termelőket és ipart ezért egy csomó mindent külföldről hozunk be , ha rendesen támogatnák a magyar vállalkozókat akkor több munkahely lenne és nem kéne a Magyarországon megtermelt jövedelmeket külföldre kifizetni, hogy osztrák meg lengyel tejet, kínai ruhákat meg spanyol pirospaprikát vegyünk).

Tehát mivel nyitott ország vagyunk és nem bírtak normális gazdaságpolitikát folytatni a magas kamatokkal csábítottak ide külföldi pénzt, aminek az eredménye lett az, hogy a lakosság a hazai forint helyett olyan hiteleket vett fel aminek olcsóbb a kamata, holott a jövedelmüket nem ebben a devizában hanem forintban kapják.

A fenti bankcsődök miatt a külföldiek meg egyszerűen hazavitték a pénzeiket, mi meg itt maradtunk…

 

Helyi vállalkozások segítése!

 

 

Intézkedések:

A helyi adók csökkentéséről nem beszélnék mert az a vállalkozásoknak a rendes adóteher mellett nem túlságosan nagy teher, de ha azokat csökkenti a város akkor szinte minden saját bevételétől elesik.

 

Helyi szinten kell a városnak olyan körülményeket teremteni ami beindítja a helyi gazdaságot, termelést.

 

Teljes mértékben nem ismerem a város pénzügyi helyzetét, de mondjuk pályázati alapon, hogy a vállalkozások könnyebben hitelhez jussanak esetleg garanciát vagy kezességet lehetne vállalni az ő hiteleik mögött. Ez végül is pénzbe nem nagyon kerül, de a bankok számára azért a kockázatot csökkenti, hiszen egy önkormányzat azért jobb adós mint egy cég…

 

Az önkormányzat intézményeinek energia-racionalizálása: felmérni, hogy mekkora költséggel lehet az intézményeket (óvoda, iskola, polg. hivatal.) energiatakarékosabbá tenni. Egy esetleges beruházás fedezné-e a megtakarított energia költsége.

 

Visszafognám a jövedelmet nem termelő beruházásokat, parkok, járdák, esztétikai felújításokat, mert igen számít a városkép, de a mostani helyzetbe sokkal fontosabb helyre is el lehet költeni azt a pénzt, helyettük inkább jövedelem termelő beruházásokat/ esetleg a vállalkozókat támogatnám, hogy munkahelyeket tartsanak meg.

Esetleg a strand újraindítása jó ötlet lehet, mert azért egy ekkora városnak kellene, hogy legyen ilyen intézménye, ez azért bevételt is termel, más rész a nyári időszakban, mikor kicsit rosszabb az idő a Balatonról sok embert lehetne felcsábítani ha lenne esetleg valami fedett rész, meg csúzdapark.

 Abba gondoljanak még bele, hogy ha megépítik a Balatonringet Sávolyon akkor 50-100 ezer ember érkezik a régióba, esetleg elhalad a 84-es úton Tapolca mellett, legyen miért bemenniük, vagy ha már itt vannak 3-4 napig a verseny alatt akkor feltétlenül nézzék meg a várost, barlangot, tópartot mert ez meg bevételt jelent a helyi üzleteknek, éttermeknek.

 

A lakosság körében népszerű lehet, ha támogatja az önkormányzat a társasházi felújításokat, mert ezzel a helyi és a kistérségi építési vállalkozók is munkához jutnának, és a lakosság is tudna spórolni a jövőben a fűtési költségeken. Ezeket a programokat a bankok még szívesen finanszírozzák

 

Tapolca és környező települések vállalkozóinak lehetőséget kell teremteni a volt honvédségi laktanya elfekvő területeinek hasznosítására. Lehetővé kell tenni az egyenkénti értékesítést, vagy bérbe kell adni azokat. Azok a vállalkozók akik bérben vették ki az épületet, épületeket a bérleti díjat úgy róják le, hogy a bérleti díj fejében plusz főt alkalmazzanak.

 

A pályázatokat minden esetben nyilvánossá kell tenni minden helyi médiában . A pályázati feltételeket könnyíteni kell a helyi vállalkozóknak A közbeszerzési pályázatokat úgy kell elkészíteni, hogy a Tapolca és a kistérségéhez tartozó vállalkozók is szerepet tudjanak vállalni.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

kutyaszem

(....................., 2009.02.15 15:10)

En ismerem Szalkait es sokat dolgozik az ilyen szovegekert.Komolyan veszi a dolgot.Hiaba, a jozan paraszti esz

Harctér

(Tábornok, 2009.02.15 14:48)

Voltam a jelöltetek honlapján. Írtam oda is.
Először amikor írtam nektek voltak kétségeim. Egyébként most is vannak. Ha a Szalkai úr írta ezeket akkor tényleg le a kalappal előtte.